Επικίνδυνες οι υψηλές συχνότητες στις συσκευές αναπαραγωγής μουσικής

Επικίνδυνες οι υψηλές συχνότητες στις συσκευές αναπαραγωγής μουσικής

Αρ. Πρωτ. 8874/27.10.08

Προς Υπουργούς:
- Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας
- Ανάπτυξης


Επικίνδυνες φαίνεται να αποδεικνύονται οι συσκευές αναπαραγωγής μουσικής (MP3 Players) σύμφωνα με μελέτες ειδικών επιστημόνων, εάν δεν χρησιμοποιούνται με μέτρο και κάτω από συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας.

Τα ανησυχητικά στοιχεία αποκαλύπτει η Επιστημονική Επιτροπή για τους Ανακύπτοντες και Πρόσφατα Εντοπιζόμενους Κινδύνους για την Υγεία (ΕΕΑΝΚΥ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τα οποία οι ευρωπαίοι πολίτες, οι οποίοι ακούνε μουσική στη διαπασών με τη χρήση ΜΡ3 Players και διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο, κυμαίνονται από 2,5 έως 10 εκατομμύρια.
Την ίδια στιγμή το ένα τρίτο των χρηστών συσκευών ΜΡ3 players υποφέρουν από βουητό και κουδούνισμα στα αυτιά, ιδιαίτερα τα πρώτα λεπτά μετά τη διακοπή της χρήσης των φορητών συσκευών αναπαραγωγής μουσικής.
Πιο συγκεκριμένα τα παιδιά και οι έφηβοι που ακούνε μουσική σε υψηλή ένταση με τις συσκευές αναπαραγωγής μουσικής για περισσότερες από μία ώρες ημερησίως και για τουλάχιστον 5 χρόνια, διατρέχουν κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρά προβλήματα με την ακοή τους. Το 5 με 10% των χρηστών τέτοιου τύπου ηλεκτρονικών συσκευών αναπαραγωγής μουσικής, κινδυνεύει ακόμα και με μόνιμη κώφωση.
Παράλληλα οι χρήστες που δεν προφυλάσσονται από τα υψηλά ντεσιμπέλ παρουσιάζουν επίσης ως συμπτώματα της μεγάλης έντασης που δέχεται το ακουστικό τους σύστημα, κουδούνισμα, βουητό στα αυτιά, αλλά ακόμα και προβλήματα στον ύπνο. Οι ειδικοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η αλόγιστη έκθεση σε συχνότητες άνω των 80 ντεσιμπέλ μπορεί να οδηγήσει μία ολόκληρη γενιά να χάσει την ακοή της τριάντα χρόνια νωρίτερα από την γενιά των γονιών τους.

Μετά από τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση της ευαίσθητης καταναλωτικής ομάδας των νέων που χρησιμοποιούν κυρίως τις συσκευές ΜΡ3 Players;

- Προβλέπεται να προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης στη λήψη νέων νομοθετικών ρυθμίσεων με βάση τα νέα δεδομένα που παρουσιάζουν ειδικοί επιστήμονες για την προστασία των καταναλωτών στην χώρα μας;

Απαντήσεις Υπουργείων